E-mail

info@drhajagos.hu

Telefon

+36 70 263 2750

Cím

Kecskemét, Erzsébet Krt. 64.

Kismama a fogorvosnál – mire számíts, ha babát tervezel?

Lepedék, plakk, fogkőeltávolítás valószínűleg ismerősek ezek a szavak, és itt jön a DE!
IRÁNYÍTOTT BIOFILM TERÁPIA? Mit jelent, mire jó, mikor és kinek ajánljuk?

A fogorvoslásban alkalmazott eljárások mögött komoly és folyamatos kutatás-fejlesztés áll, ENNEK EGYIK EREDMÉNYE az IRÁNYÍTOTT BIOFILM TERÁPIA. Némi egyszerűsítéssel úgy is fogalmazhatnánk, hogy a 21 század leghatékonyabb fogíny terápiás módszeréről beszélünk, AMI IGAZI INNOVÁCIÓ A FOGÁSZATI MEGELŐZÉSBEN.

A szájápolás és a prevenció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mindez fokozottan igaz kismamák és babát tervezők esetében. Ahogy megtervezzük a gyerekszobát, kiválasztjuk a megfelelő babakocsit, megvásároljuk a legédesebb babaholmikat, elintézzük a babaváró hitellel kapcsolatos papírmunkát, úgy kell a kismamáknak felkészíteniük a testüket is a leendő gyermekáldásra. Hazánkban a terhesgondozás részeként fogorvosi kontrollvizsgálaton is szükséges megjelenni, ez azonban önmagában nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a várandósság alatti fogászati problémák kialakulásának esélyét.

Miért fontos a fogászati problémák kezelése várandósság előtt?

Ebben az időszakban nagyobb az esély a szuvas fogak további károsodására, a legnagyobb kockázatot pedig a szájüregben található baktériumok által okozott fogágybetegség, fogínysorvadás jelenti, melynek általában a vérző, duzzadt, érzékeny fogíny az első jele. A fogágybetegség bármilyen életkorban és életszakaszban felütheti a fejét, ám a terhesség alatt a szájüregi baktériumflóra is változik, mely együtt járhat káros baktériumok túlzott elszaporodásával is. És hogy miért iszonyú fontos ez? Mert a kóros állapot akár koraszülést, vagy alacsony születési súlyt is eredményezhet a babánál.

Mindez nem csak a magzat fogantatása után igényel figyelmet. A kiváló szájhigiéniájú, rendezett fogazatú kismamák esetében sokkal kisebb az esélye a fogágybetegség kialakulásának, vagy annak, hogy az egyik szuvas fog begyullad, és pár héttel a szülés előtt kell sürgősségi időpontot kérnünk a fogorvosnál.

Ezért kiemelten fontos az, hogy a fogazat állapota rendezett legyen már akkor, amikor még csak tervezitek a babát – így teheted a legtöbbet az ő egészségének érdekében is!

Nagy pocakkal a fogorvosnál?

Fogorvosi kezeléseket természetesen várandósság alatt is lehet végezni, ám ilyenkor a tervezhető kezelések közül csupán a megelőző higiéniai beavatkozásokat, fogtöméseket javasoljuk. Ezekre a kezelésekre a második trimeszter alatt kerül sor optimális esetben. Ezen kívül csupán akkor végzünk komolyabb beavatkozásokat (gyökérkezelést, fogeltávolítást), ha súlyos panaszok jelentkeznek a kismamánál. Egy gyulladt, kínzó fájdalmat okozó fog nem maradhat kezelés nélkül terhesség alatt sem, hiszen mind a fájdalommal járó stressz, mind a gyulladásos góc kockázatot jelent a magzatra nézve.

Kismamák esetében, ha elkerülhető, nem javasoljuk a panorámaröntgen, vagy fogászati CT felvétel készítését sem – a fogak állapotát ilyenkor a jóval kisebb sugárdózist kibocsátó kisröntgenekkel ellenőrizzük. A felvétel készítése közben a kismamát és a magzatot ólomköpennyel védjük. Ha lehetőség van rá, röntgenfelvételt a várandósság első trimeszterében nem készítünk.

A fogászati érzéstelenítő injekciót is ennek megfelelően választjuk ki, vannak készítmények, amik biztonságosan alkalmazhatók várandós páciensek esetében is, anélkül, hogy a magzatot kockázatnak tennénk ki.

Hogyan segítjük pácienseinket a babavárásban?

A Hajagos Fogászatnál kifejezetten kismamák és babát tervezők részére kialakított prevenciós csomagokkal segítünk abban, hogy a várandósság ideje alatt fogászati problémák miatt ne kelljen aggódnod!

  • Ha még nem vagy várandós, de tervezitek: szeretettel várunk rendelőnkben, ahol igénybe veheted BABAVÁRÁSRA FELKÉSZÍTŐ csomagunkat, hogy tökéletes szájhigiéniával vághass bele az előtted álló nagy feladatba!
  • Ha már úton van a baba, és megtisztelsz bennünket azzal, hogy elvégezzük a szűrővizsgálataidat, válaszd KISMAMA csomagunkat! Nem csak fogaid és fogínyed állapotát ellenőrizzük, de személyre szabott szájápolási tanácsokat is adunk a kiskönyvedbe nyomott pecsét mellé. Ha esetleg valamilyen kezelésre is szükséged van, a csomag teljes árát jóváírjuk Neked várandósságod teljes ideje alatt!

NE feledd ez az időszak az, amikor már 2 HELYETT MOSOL FOGAT!

Várjuk jelentkezésed!

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

Tisztelt
Pácienseim!

A legújabb híreinkhez és kedvezményeikhez kérem iratkozzon fel hírlevelünkre: